Jozua Douglas over het Kinderboekenweekgeschenk 2018.

Allereerst van harte gefeliciteerd dat je het Kinderboekenweekgeschenk van 2018 gaat schrijven. Wanneer hoor je zoiets en hoe reageer je dan?

Ik was uitgenodigd bij uitgeverij De Fontein voor een gesprek over de marketing- en promotieplannen voor het komende jaar. Dat doen we wel vaker, dus ik had echt geen idee dat dit eraan zat te komen. Zelfs toen er mensen van de CPNB binnenkwamen, had ik nog steeds niets in de gaten. Ik had natuurlijk weleens gefantaseerd over het Kinderboekenweekgeschenk, maar dat leek me dan meer iets voor 2025, ofzo. Misschien hebben we een een of ander mooi rond verkoopcijfer bereikt, dacht ik nog. Pas halverwege het hele ritueel drong het langzaam tot me door dat ze me voor Het Kinderboekenweekgeschenk gingen vragen. Ik was erg blij, verrast en voelde me zeer vereerd. Ik zei meteen ja, al realiseerde ik me op dat moment nog niet wat het voor het komende jaar zou betekenen.

Je schrijft meestal erg stoere boeken. Mogen we een stoer KBW-geschenk verwachten?

Ik mag er nog niets over vertellen, maar het wordt in elk geval een boek in de stijl en sfeer van de andere jeugdboeken die ik schreef. Een boek met veel humor, absurdisme en spanning.

Nieuwe-boeken_edited-1.jpg

Wat veel mensen, denk ik, willen weten: hoe word je een kinderboekenschrijver? Wilde je dat altijd al worden? Of werd je op een dag wakker en dacht je: nu heb ik een leuk verhaal in mijn hoofd, daar moet ik iets mee.

Toen ik op de middelbare school een verhaal voorlas, reageerde de klas zo enthousiast dat ik besloot schrijver te worden. Dat ik kinderboekenschrijver zou worden, wist ik toen nog niet. Ik schreef in die tijd veel poëzie en kreeg toen plotseling een idee dat zich beter leende voor een kinderboek. Dat kinderboek is er overigens nooit gekomen. Het werd afgewezen door verschillende uitgevers en bij nader inzien vond ik het zelf ook niet zo sterk. Ik ben me toen intensief gaan verdiepen in kinderboeken en heb mezelf zo het vak aangeleerd.

Hoeveel uren werk je per dag aan een manuscript?

Dat is moeilijk te zeggen. Schrijven stopt niet als je achter de computer vandaan stapt. Dat gaat altijd maar door in mijn hoofd. Ik probeer normale kantoordagen te maken, maar daarnaast ben ik nog vele uren op ongebruikelijke plekken en momenten aan het werk.

Je schrijft kinderboeken dus daar staan tekeningen bij: in welk stadium van het boek komt er een illustrator om de hoek kijken? Kies je die zelf – of doet de uitgever dat?

Dat doe ik in overleg met de uitgever. De illustrator wordt al in het eerste stadium bij het verhaal betrokken. Dit is allereerst belangrijk voor de planning. Er is een strakke planning die ongeveer een jaar in beslag neemt. De illustrator moet hierin tijd reserveren. Daarnaast moet er al vrij snel een titel en omslag komen voor in de brochure van de uitgever. Vaak zijn de titel en het omslag er al voor ik met schrijven ben begonnen.

We zijn bij Kinderboeken heel nieuwsgierig dus we willen graag weten hoe zo’n samenwerking in zijn werk gaat. Verander je de tekst bij de plaatjes of ben je heel streng en zeg je: “Nee, Wout en Rik hebben altijd een rode riem om hun harnas dus dit moet opnieuw!”

Ik wil mijn illustrators zoveel mogelijk vrijlaten. Het zijn professionals met vaak heel creatieve ideeën. Alleen als het belangrijk is voor het verhaal of als er echt dingen niet kloppen, zal ik daar wat van zeggen. Maar het gebeurt ook wel dat ik een idee van een illustrator zo leuk vind, dat ik het verhaal erop aanpas. De scene op de cover van De ongelooflijke Ravi Ravioli is door Elly Hees bedacht. Zij wilde een pakkend beeld voor op het omslag en kwam met een hoepel met een zwevende Fico erin. Ik vond hem zo sterk dat ik die scene er later speciaal heb ingeschreven.

Je hebt een aantal boeken voor uitgeverij Zwijssen geschreven. Dat zijn echt boeken voor kinderen die leren lezen. Krijg je dan een woordenlijst van de woorden die de kinderen al kunnen lezen? Of hoe werkt zoiets?

Van Zwijssen krijg ik uitgebreide instructies. Het is een lijst met leesmoeilijkheden die de kinderen al kennen, die ze in dat boek nieuw krijgen aangeboden en die ze nog niet hebben gehad. Dan mag ik bijvoorbeeld geen woorden gebruiken met een c die je als k uitspreekt. Het is soms een hele puzzel, maar dat maakt het ook erg leuk.

Even terug naar het mooie moment dat je hoorde dat je het Kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven. Had je meteen een idee in je hoofd van waar je het boek over wil laten gaan? Of moet je dat nog verzinnen?

Ik loop altijd met een heleboel ideeën rond. Ik had op dat moment twee ideeën die ik geschikt achtte voor dit project. Inmiddels heb ik een keus gemaakt en ben ik met veel plezier begonnen met schrijven.

En ten slotte willen we graag weten wat we in 2018 allemaal van jou kunnen verwachten.

Ik ga het komende jaar wat minder schrijversbezoeken doen om me volledig te concentreren op het Kinderboekenweekgeschenk. Zodra dat af is begin ik aan een nieuw boek dat hopelijk ook in het najaar zal verschijnen. Wat er verder nog gaat gebeuren weet ik niet. Ik ben benieuwd.

Afgelopen KBW opende Janneke Schotveld bij ons de feestweek. Ik hoop dat we je tegen die tijd mogen benaderen?

Leuk! Lijkt me een goed idee.

We gaan je het komende jaar zeker volgen!
Warme groet,
Het Kinderboeken-team

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s