Michael Reefs beseft, wat te doen om kinderen te laten lezen.

Michael, kun je voor de mensen die je niet kennen, je even voorstellen:

Natuurlijk. Ik ben Michael Reefs, 31 jaar en kom uit het zuiden van het land, in de buurt van Maastricht. Ik schrijf al sinds mijn twaalfde en had eigenlijk een hekel aan lezen tot mijn achttiende. Ik ben gaan schrijven n.a.v. games. Ik vond het verhaal van een spel zo mooi, dat ik besloot het op te gaan schrijven en er een kleine draai aan te geven. Dat beviel zo goed, dat ik daarna mijn eigen (fantasy) verhalen ben gaan schrijven. Dat resulteerde in 13 afgeronde manuscripten die in een digitale la zijn verdwenen. Pas toen ik aan de Pabo studeerde kreeg ik de smaak echt te pakken en betrad ik de wereld van de kinderboeken. Ik dook in de klassiekers en ontdekte een scala aan prachtige kinderboeken. Dat was ook het moment waarop ik besefte wat ik moest doen om kinderen weer aan het lezen te krijgen. Ik kon mezelf als voorbeeld pakken. Dat is uiteindelijk met de Bieb-bende gebeurd.

Je bent bekend geworden met je serie De Biepbende. Waar gaat die serie over?

 

Reefs.png

Haha, Biepbende klinkt ook wel grappig. De Bieb-bende heeft een beetje weg van De Vijf van Enid Blyton, alleen zijn mijn boeken spannender, mysterieuzer en vooral enger. In het kort gaat de serie over vijf kinderen die in hun dorpje Zuidbaai allerlei avonturen willen beleven. Dan stuiten ze op de legende van de Hemelrijders. In deze legende wordt verteld hoe twaalf ruiters lang geleden naar Zuidbaai kwamen om een grote schat te vinden. Ze werden stuk voor stuk vermoord door de gruwelijke Man met de Bijl en hun zielen werden verbannen naar schilderijen. Die schilderijen hangen tegenwoordig in hallen onder de grond, waar een grote heuvel bovenop staat. Op de top van die heuvel stond een kasteel, maar tegenwoordig is er een bibliotheek te vinden. Niemand in het dorpje gelooft in de legende, maar de vijf kinderen wel. Ze gaan op onderzoek uit en als ze eenmaal uitverkoren zijn, volgt er een race tegen de klok. Want het blijkt dat ze de Man met de Bijl hebben laten ontwaken. Ze krijgen de kans om iedere maand een Hemelrijder uit zijn schilderij te bevrijden. Doen ze dat niet op tijd, dan komt de Man met de Bijl ook hun zielen ophalen.

Zijn de delen los van elkaar te lezen?

De eerste drie of vier delen zijn nog wel los te lezen. Daarna eigenlijk niet meer, omdat er te veel personages in voorkomen die niet meer geïntroduceerd worden. Ook herhalingen van eerdere gebeurtenissen zijn dan een stuk minder. Wel vind je aan het begin van ieder deel een soort samenvatting (in de vorm van een dagboek of brief). Maar om echt alles te begrijpen is het natuurlijk het leukste om de serie gewoon in de juiste volgorde te lezen. Dan kun je ook meeleven met de Bieb-bende.

Er is van die serie ook een app te downloaden. Dat zien we de laatste tijd wel vaker. Wat voegt de app toe aan het boek?

Je ziet inderdaad steeds vaker een app bij een boek verschijnen, alleen voegt die app meestal niet veel toe. Bij de Bieb-bende is dat anders. Aangezien ik vroeger (en nog steeds) veel games speelde, wilde ik een aparte app van de Bieb-bende, waarin kinderen het avontuur zelf kunnen beleven. Dus naast informatie over de boeken, kun je in de app ook aan de slag met minigames. Bij ieder lid van de Bieb-bende vind je andere spellen. Ook educatieve spellen zijn er te vinden, zoals het oefenen van spreekwoorden of een geschiedenisquiz. Er wordt momenteel een compleet nieuwe versie van de app ontwikkeld, zodat deze ook interactiever wordt. Kinderen kunnen namelijk ook hun eigen verhalen opsturen en dat element wil ik graag uitbreiden.

Nu heb je een nieuw boek geschreven: Bram en het zoldermysterie. Waar gaat het boek over? Voor welke leeftijd is het geschikt als voorleesboek en als zelfleesboek?

 

2.png

Bram en het Zoldermysterie is het eerste deel van een compleet nieuwe serie. Het gaat over een tienjarige jongen die ontdekt dat hij via dozen de hele wereld over kan reizen. Hij krijgt hulp van een Chinees meisje, Mei-Lin, die hem vertelt dat er gevaarlijke Zolderschimmen achter hem aan zitten. Ze hebben Bram namelijk nodig om krachtige voorwerpen op te halen, zodat ze eindelijk de zolders kunnen verlaten en de macht kunnen overnemen. Om Bram zover te krijgen dat hij daadwerkelijk een reis gaat maken, ontvoeren de Zolderschimmen zijn zusje. Bram reist onder andere naar Rio de Janeiro, een dorpje in Noorwegen en naar een grote stad in China. Hij ontdekt veel van de cultuur, maar hij belandt ook in een wel heel spannend avontuur.

Het boek is voor kinderen vanaf 8 jaar, die kunnen het dan zelf lezen. Maar het leent zich ook uitstekend als voorleesboek. Vooral op scholen. De hoofdstukken zijn kort en kinderen willen bijna altijd weten hoe het verder gaat. In het boek zijn ook QR-codes te vinden. Als je deze scant, dan krijg je iets meer te zien van het gebied waar Bram op dat moment is. Zo kun je de reis zelf beleven en krijg je ook nog eens interessante weetjes te zien.

Wat hoop je met je boeken te bereiken?

Mijn missie is om zoveel mogelijk kinderen weer aan het lezen te krijgen. Vooral jongens zijn lastig te bereiken. Dus met elementen uit games, spannende verhalen en veel mysteries hoop ik hen toch over te halen de boeken te gaan lezen. Tot nu toe lukt dat aardig. Dat de Bieb-bende een langlopende serie is, helpt ook nog eens. Kijk maar naar de Grijze Jager, die boeken zijn verslonden door jongens (en natuurlijk ook meisjes).

We hebben het hier in de groep vaak over moeilijk lezen: sommige kinderen kunnen gemakkelijker lezen dan andere kinderen. Wat hoop jij bij te dragen om kinderen aan het lezen te krijgen?

Dat heb ik eigenlijk al een beetje in de vorige vraag beantwoord. Maar ook de korte hoofdstukken, makkelijke en korte zinnen dragen daaraan bij. Bovendien vind je bij de QR-codes van de Bieb-bende altijd een korte samenvatting van wat er is gebeurd. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je belangrijke info mist. Ideaal voor kinderen die niet goed zijn in begrijpend lezen of dyslexie hebben.

Dank je wel voor dit flitsinterview. Heb je zelf nog iets te vertellen?

Nee, ik denk dat ik alles wel heb verteld.

reefs.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s